Midday Brief 08/03


Westerse merken in Aziatische landen met een moslimmeerderheid voelen de hitte van boycots vanwege hun vermeende steun voor Israël. Terwijl de omzet van Starbucks in Noord-Amerika in het laatste kwartaal met 5% steeg, rapporteerde de belangrijkste franchisenemer van het bedrijf in Maleisië een omzetdaling van 38%. McDonald’s, de Franse drankgigant Danone en Unilever kregen ook een klap in de regio. De bedrijven hebben zich verzet tegen het idee dat ze partij hebben gekozen in het Gazaconflict, terwijl het hoofd van de Maleisische Starbucks-franchiseonderneming benadrukte dat de meeste winkeleigenaren en werknemers moslim zijn en zei: « Niemand heeft baat bij deze boycot. » Het weerspiegelt de wijdverspreide steun voor Palestina in Indonesië en Maleisië; zij zijn twee van de zes Aziatische landen die Israël formeel niet erkennen. (Asia.Nikkei)


Europese autofabrikanten worden aangemoedigd om touchscreens achterwege te laten en terug te keren naar fysieke knoppen. Een veiligheidsorgaan van de industrie is van plan om nieuwe regels in te voeren die auto’s verplichten om knoppen, draaiknoppen of hendels te hebben voor basisfuncties zoals richtingaanwijzers, alarmlichten en ruitenwissers om een veiligheidsclassificatie van vijf sterren te krijgen. Het overmatige gebruik van touchscreens zorgt ervoor dat bestuurders « hun ogen van de weg halen … waardoor het risico op ongevallen door afleiding toeneemt ». De regels worden in 2026 ingevoerd: het zijn geen wettelijke vereisten, maar autofabrikanten « nemen veiligheidsbeoordelingen behoorlijk serieus », dus ondanks de kostenbesparingen van het gebruik van touchscreens, kunnen fysieke bedieningselementen een comeback maken. (TimesOnline)


57% van de top 2% van wereldwijd AI-talent werkt momenteel in de Verenigde Staten. Van de top 20% van AI-werknemers in de VS komt 37% uit de VS en 38% uit China. De Verenigde Staten blijft veruit de belangrijkste bestemming voor ‘s werelds meest elitaire AI-talent (top ~2%) en blijft de thuisbasis van 60% van de top AI-instellingen. Omdat China een aanzienlijk deel van ‘s werelds top [~20%] AI-onderzoekers produceert – een stijging van 29% in 2019 tot 47% in 2022 – is het geen verrassing dat meer Chinees talent in de binnenlandse industrie werkt. In India lijkt zich een soortgelijke dynamiek voor te doen. Hoewel India een belangrijke exporteur van eersteklas AI-onderzoekers blijft, groeit zijn vermogen om talent vast te houden. In 2019 kozen bijna alle Indiase AI-onderzoekers (op basis van diploma’s) voor kansen in het buitenland. Maar in 2022 bleef een vijfde van de Indiase AI-onderzoekers in India werken. (MacroPolo)


Law & Liberty: « We hebben de neiging om het effect van een technologie op de korte termijn te overschatten en het effect op de lange termijn te onderschatten. AI zal doorgaan op zijn huidige, meestal alledaagse, ietwat verrukkelijke koers, maar het tempo zal versnellen. Het traject van Gen AI is veelbelovend, maar het zou een grote vergissing zijn om te ver te extrapoleren. Dit is niet de eerste keer dat mensen zich zorgen maken dat kunstmatige intelligentie op menselijk niveau in zicht komt. … Wat is de volgende stap? Niemand weet het zeker, hoewel iedereen wel een mening lijkt te hebben. Het enige wat zeker is, is dat AI ons in onverwachte richtingen zal sturen. Wie had dertig jaar geleden gedacht dat iedereen een telefoon op zak zou hebben en dat toch niemand elkaar zou bellen? »


Volgens een vandaag gepubliceerd UNESCO-rapport is Artificiële Intelligentie (AI) seksistisch. Concreet maken Chat GPT en zijn concurrenten stereotype associaties (vrouwelijke namen met « thuis », « gezin », « kinderen » versus mannelijke namen met de woorden « bedrijf », « salaris » of « carrière ») of, erger nog, in minstens 30% van de teksten die door AI’s worden gegenereerd (als onderdeel van het onderzoek), wordt een vrouw voorgesteld als model, serveerster of prostituée. Wereldwijd bestaat 78% van de AI-teams uit mannen (World Economic Forum). (Le Figaro)


Weekly Dish: « Het zou moeilijk zijn om een parodie te maken op de beelden van Aziatische nazi’s en zwarte, vrouwelijke founding fathers die worden gegenereerd door Gemini, Google’s absurde nieuwe anti-blanke, anti-westerse AI. Maar de waarheid is dat Google jarenlang op subtiele wijze zoekopdrachten op het web heeft « gemanipuleerd » « om het linkse gedachtegoed te bevorderen dat zijn geschoolde medewerkers hebben aangenomen als alternatief voor religie ». Nu, met AI, kan het zelfs « taal en de waarheid » manipuleren. Vraag Gemini welke etnische groep de meeste misdaden pleegt in Amerika en het zal weigeren te antwoorden. Wat we hebben is een « oogkleppen dragende, revolutionaire elite, vanaf de geboorte getraind om de liberale democratie als bedrog te zien en het Westen als de bron van alle kwaad ». Nu kan deze elite voor het eerst vorm geven aan de realiteit die we onderzoeken en de feiten die we kunnen vinden. « Orwell’s gruwelijke voorspelling blijkt slechts 40 jaar te vroeg te zijn geweest. »


China wil 27 miljard dollar ophalen voor zijn grootste chipfonds om de ontwikkeling van geavanceerde technologieën te versnellen als tegenwicht tegen een Amerikaanse campagne om de opkomst van China te dwarsbomen. De oprichting van een veel groter derde fonds – onder direct toezicht van China’s machtige ministerie van technologie – duidt op een heroplevende poging om ‘s werelds grootste halfgeleidermarkt te benutten na jaren van wisselend succes met centraal beheer. Huawei Technologies Co. en zijn partner Semiconductor Manufacturing International Corp. moesten vorig jaar nog vertrouwen op technologie uit de VS om een geavanceerde processor te bouwen. (BBG)


Bij een groot chipbedrijf in staatseigendom in het Chinese technologiecentrum Shenzhen groeit de bezorgdheid over een « groeiende kloof » op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Tijdens een bijeenkomst op dinsdag in Beijing op de Chinese People’s Political Consultative Conference (CPPCC) – het hoogste politieke adviesorgaan van het land – zei Zeng Yi, een afgevaardigde die aan het hoofd staat van de in Shenzhen gevestigde China Electronics Corporation, dat zijn bedrijf nog een « lange weg » te gaan heeft om de achterstand op de Verenigde Staten in te lopen. « Objectief gezien, ondanks de grote inspanningen die we hebben geleverd, is ons verschil [met de VS] nog steeds enorm, » vertelde Zeng aan de bijeenkomst van enkele tientallen vertegenwoordigers van de wetenschappelijke en technologische gemeenschap. (SCMP)


In vergelijking met andere Europeanen geven de Belgen fors minder uit in winkels, blijkt uit cijfers van Eurostat. Dat is opmerkelijk, want in ons land wordt de koopkracht beschermd door de automatische loonindexering. Vooral de Belgische voedingswinkels zagen het aantal verkochte producten aanzienlijk terugvallen. Met een daling van ruim 6,5 procent ten opzichte van begin 2023 kromp het volume in de winkels gefocust op voeding, drank en tabak nergens in Europa sterker dan in ons land. Specifiek voor supermarkten gaat het om een afname met iets meer dan 6 procent. (Tijd.be)


Donkere wolken pakken samen boven busbouwer Van Hool in Lier, die 2.500 mensen te werk stelt in Vlaanderen. Want de Vlaamse regering wil eventueel wel geld stoppen in een redding via deelname in het kapitaal, maar niet zonder extra privégeld naast overheidsgeld. En er zijn geen kandidaten, zo liet de crisismanager Marc Zwaaneveld gisteren weten aan de ploeg Jambon I, bevestigen bronnen op het Martelarenplein. Meteen dreigen nu drastische ingrepen: de busproductie zou helemaal verkassen naar Skopje, in Noord-Macedonië. Daar staat een modernere fabriek, met veel goedkopere arbeiders, van het bedrijf. 600 tot 800 van de 2.500 jobs bij Van Hool kunnen zo in Vlaanderen verdwijnen: de research-afdeling en ook de trailerproductie zouden wel in Lier blijven. (Wetstraat Insider)


Er kwam van de linkerzijde enorm veel kritiek op de deal die von der Leyen sloot met Tunesië: in ruil voor veel Europees geld (675 miljoen euro), beloofde dat Afrikaanse land om veel strenger te gaan optreden tegen vertrekkende migranten vanop hun grondgebied, richting de EU. Hoe kon Europa zo dansen met de duivel, zijnde de harde Tunesische dictatuur, luidde de kritiek. Maar het blijkt in praktijk wel te werken: er komen tot 90 procent minder migranten via Tunesië naar de EU. En kijk, nu doet men zo’n akkoord dunnetjes over met Mauritanië, ook allerminst een democratisch land, aan de Afrikaanse westkust. De Europese Commissaris Ylva Johansson en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) reisden daarvoor af naar Nouakchott, om het akkoord te gaan ondertekenen. (Wetstraat Insider)


Vier kinderen die met HIV geïnfecteerd werden geboren, bleven een jaar lang vrij van detecteerbaar virus ondanks dat de behandeling werd stopgezet. De kinderen kregen binnen 48 uur na hun geboorte antiretrovirale therapie (ART): Wetenschappers hebben eerder al vastgesteld dat een vroege start met ART kan leiden tot remissie op de lange termijn, mogelijk door te voorkomen dat het virus reservoirs vormt van waaruit het opnieuw kan opduiken. De behandeling van zes kinderen werd gestopt en ze werden nauwlettend gevolgd: Vier ervaarden remissie gedurende ten minste 48 weken, hoewel het virus bij één na 80 weken werd gedetecteerd. (ScienceDaily)


In Hongkong heeft de regering vrijdag het ontwerp van een nationale veiligheidswet van eigen bodem voorgelegd aan de wetgevende macht van de stad, in een poging om de eerder door Beijing opgelegde wetgeving uit te breiden. Als de omstreden wet wordt aangenomen, kunnen de autoriteiten iedereen opsluiten en straffen die de nationale veiligheid in gevaar wil brengen, met een maximumstraf van levenslang – de zwaarst mogelijke straf in het rechtssysteem van de stad. Deze definitie is bijna identiek aan de Nationale Veiligheidswet op het Chinese vasteland, waar veiligheid deze week een belangrijk gespreksonderwerp was tijdens de jaarlijkse wetgevende « twee sessies ». (Asia.Nikkei)


De Amerikaanse president Joe Biden hield een vurige State of the Union om te laten zien dat hij, ondanks zijn leeftijd, nog een ambtstermijn aankan. Biden drong er bij het Congres op aan om hulp goed te keuren voor Oekraïne, haalde herhaaldelijk uit naar Donald Trump (zonder zijn naam te noemen) en bevestigde dat het Amerikaanse leger een tijdelijke pier zal bouwen in Gaza zodat er meer hulp kan worden geleverd aan de Palestijnen. « Als iemand in deze zaal denkt dat Poetin zal stoppen bij Oekraïne, dan verzeker ik je, dat zal hij niet, » zei Biden. « Het is nog niet zo lang geleden dat een Republikeinse president, Ronald Reagan, donderde: ‘Meneer Gorbatsjov, breek deze muur af.’ Nu zegt mijn voorganger, een voormalige Republikeinse president, tegen Poetin: ‘Doe maar wat je wil. » (Politico)


Washington Post: « De eerste taak voor Team Biden was om een einde te maken aan de geruchten binnen de Democratische partij die willen dat « de oude man op de een of andere manier uit de auto moet worden geduwd ». De State of the Union – decennialang een evenement op zoek naar een doel – slaagde daarin. Of je hem nu leuk vindt of niet, Amerika, Biden staat in november op het stembiljet. »


De Europese Centrale Bank houdt de rente op het historische niveau van vier procent. Toch wordt de Inflatie mogelijk snel getemd: De monetaire autoriteiten hebben hun prognose voor de groei van de consumentenprijzen in de eurozone voor dit jaar verlaagd van 2,7% naar 2,3%. Dit zet de deur open voor mogelijke renteverlagingen in de komende maanden. De centrale bank heeft ook haar groeiprognose voor 2024 voor het vierde kwartaal op rij verlaagd. Dit jaar zal het bruto binnenlands product in de eurozone naar verwachting met slechts 0,6 procent stijgen. (The Pioneer)


De eerste dodelijke aanval van de Jemenitische Houthi-rebellen op de scheepvaart dreigt een cruciale maritieme slagader voor de wereldhandel verder af te snijden en brengt risico’s met zich mee die verder gaan dan alleen op zee. Het Witte Huis heeft al gewaarschuwd dat er een reactie zal komen op de aanval van woensdag op het bulkschip True Confidence, dat onder de vlag van Barbados voer en in Liberiaanse handen is, in de Golf van Aden. De aanval heeft echter een bredere economische, humanitaire en politieke impact. De jarenlange oorlog in Jemen, die nu wordt overschaduwd door Israëls harde aanpak van Hamas in de Gazastrook, kan zich uitstrekken tot in de heilige vastenmaand Ramadan, waardoor het gevaar bestaat dat de woede in de regio toeneemt. (AP)


Na de verovering van de stad Avdiivka in Oost-Oekraïne blijven de Russische troepen oprukken tegen de steeds zwaarder belaste troepen van Kiev. Sinds eind februari zijn de Russische troepen naar verluidt twee mijl verder dan Avdiivka opgerukt. Dat klinkt misschien niet als veel, maar twee mijl in een week is een echt hazentempo voor een Russisch leger dat vier maanden (en maar liefst 16.000 slachtoffers) nodig heeft gehad om vijf mijl op te rukken naar Avdiivka zelf. (Al Jazeera)


Plus