Midday Brief 19/03

Bart Van Craeynest: « Ondanks regelmatig terugkerende slogans over ‘keiharde besparingen’ of ‘besparingen tot op het bot’, is onze publieke sector al decennialang gestaag aan het uitbreiden. Begin 1995 werkten bij de Belgische overheid (inclusief onderwijs en de zorg) net iets meer dan 1 miljoen mensen. Eind vorig jaar was dat opgelopen tot 1,6 miljoen mensen, bijna één op drie werkende in België werkt bij de overheid (in brede zin). […] Sinds 1995 groeide het aantal werkenden bij de overheid met 56%, meer dan dubbel zo snel als de groei in de private sector (+25%). In dezelfde periode nam de werkgelegenheid in zowel de industrie als de financiële sector met iets meer dan 20% af. » (Business AM)


Zou generatieve AI tot net zulke ingrijpende veranderingen kunnen leiden [als andere technologische doorbraken]? Een van de lessen van eerdere technologische doorbraken is dat het in de hele economie een eeuwigheid duurt voordat ze vruchten afwerpen. De gemiddelde werknemer in het gemiddelde bedrijf heeft tijd nodig om te wennen aan nieuwe manieren van werken. De productiviteitswinst van de personal computer kwam pas minstens tien jaar nadat hij op grote schaal beschikbaar werd. Tot nu toe is er nog geen bewijs van een door AI-geïnduceerde productiviteitsstijging in de economie als geheel. Volgens een recent onderzoek van de Boston Consulting Group (bcg) zei een meerderheid van leidinggevenden dat het minstens twee jaar zal duren voordat ze « de hype voorbij zijn » rond ai. Recent onderzoek van Oliver Wyman, een ander adviesbureau, concludeert dat de toepassing van ai « zich niet noodzakelijkerwijs heeft vertaald in hogere productiviteitsniveaus ». (The Economist)


Na tientallen jaren van rust is de status-quo op Antarctica aan het afbrokkelen. Vandaag balanceert het continent op de rand van een meltdown, zowel letterlijk als figuurlijk. Niet alleen is de klimaatverandering de fysieke omgeving van het continent onomkeerbaar aan het veranderen, maar ook de politiek van Antarctica is snel aan het verschuiven nu de concurrentie tussen grote mogendheden en de stijgende vraag naar grondstoffen het continent hoger op de wereldagenda hebben geplaatst. China, Iran en anderen verleggen de grenzen van wat voor soort activiteiten op het continent zijn toegestaan en overwegen toekomstige territoriale aanspraken. (Foreign Affairs)


Analisten voorspellen dat de prijs van batterijen – die ongeveer een derde van de kosten van een EV uitmaken – tussen 2023 en 2025 met bijna 40% zal dalen, dankzij dalende prijzen voor kritische mineralen en vooruitgang in batterijtechnologie. Het resultaat is dat lagere batterijprijzen – en dus lagere prijskaartjes voor EV’s – de vraag naar plug-in auto’s zouden kunnen stimuleren. (Goldman Sachs)


Diplomatie gaat samen met geld. In november hield Saoedi-Arabië zijn eerste Afrika-top, waarop het miljarden dollars aan investeringen aankondigde. Zelfs dat wordt in de schaduw gesteld door de VAE, die in 2022 investeringsbeloften in Afrika deed ter waarde van zeven keer die van Amerikaanse bedrijven. In de afgelopen tien jaar was de VAE de op drie na grootste buitenlandse directe investeerder in Afrika, na China, de EU en Amerika. dp World, een in Dubai gevestigd bedrijf, beheert havens in negen Afrikaanse landen. Masdar, een bedrijf dat zich bezighoudt met hernieuwbare energie, zegt 10 miljard dollar in Afrika te willen steken. In 2020 en 2021 handelde de uae meer met Afrika ten zuiden van de Sahara dan Amerika. Dubai, met zijn veilige eigendomsrechten en lichte (sommigen zouden zeggen lakse) financiële regelgeving, is de thuisbasis van meer dan 26.000 Afrikaanse bedrijven. (The Economist)


In Nepal duidt de verschuiving van premier Pushpa Kamal Dahal naar een pro-China standpunt—door het vormen van een coalitie met K.P. Sharma Oli van de Communistische Partij—op een strategische koerswijziging weg van India, waardoor de rivaliteit tussen China en India in Zuid-Azië wordt geïntensiveerd. Deze zet, volgend op Nepal’s diplomatieke betrekkingen met India, suggereert een herijking van regionale allianties, met mogelijke implicaties voor de voortdurende territoriale geschillen tussen China en India. Hoewel India vooruitgang heeft geboekt in Sri Lanka, Bhutan en Bangladesh, zou de heroriëntatie van Nepal de spanningen in de bredere geopolitieke strijd om invloed in de regio kunnen doen escaleren. (Asia.Nikkei)


Ana Vanessa Cardenas Zanatta: Met Vladimir Poetin en Xi Jinping stevig aan de macht en het vooruitzicht van Joe Biden of Donald Trump terug in het Witte Huis, zal de VN-Veiligheidsraad « net zo verlamd of meer verlamd zijn dan voorheen. « Op dit moment hebben we meer dan 30 gewapende conflicten op internationaal niveau, Oekraïne en Gaza die stil liggen, nieuwe en groeiende bedreigingen zoals klimaatverandering, migratie of georganiseerde misdaad die dringend moeten worden aangepakt, maar voor de oplossing ervan hebben we dezelfde gezichten, dezelfde belangen en dezelfde strategieën die al jaren leiden tot dezelfde conflicten, dezelfde ongelijkheden en dezelfde slachtoffers. » (El Universal)


China pompt op adembenemende schaal kapitaal in de productie van halfgeleiders. Volgens onderzoeksadviesbureau Gavekal Dragonomics zal China in 2024 meer chipcapaciteit toevoegen dan de rest van de wereld samen: een miljoen meer wafers per maand dan in 2023 – allemaal volwassen nodes. China’s agressieve expansie komt op een moment dat de markt voor oude chips al goed voorzien is. Volgens Gavekal is de bezettingsgraad van producenten van volwassen chips gedaald van bijna 100% in 2020 naar 65-75% op dit moment. De stimuleringsmaatregelen van de Chinese overheid – goed voor meer dan 150 miljard dollar – zullen producenten helpen om verliezen op te vangen. Maar India zou moeite hebben om zo’n kapitaalintensieve opkomende industrie te overladen met dat soort geld, vooral gezien de al hoge staatsschuld en enorme financieringsbehoeften voor infrastructuur in het algemeen. (WSJ)


Uit gegevens van het Federal Select Agent Program blijkt dat er tussen 2015 en 2022 meer dan 600 keer per ongeluk gecontroleerde pathogenen zijn vrijgekomen in Amerikaanse laboratoria. Er is weinig informatie beschikbaar over de aard van deze vrijgaven vanwege de nationale veiligheid, maar een « vrijgave » wordt gedefinieerd als wanneer een pathogeen ontsnapt uit zijn primaire insluitingsgebied (zoals een reageerbuis of geventileerde eenheid), en « gecontroleerde » pathogenen omvatten miltvuur, tuberculose, ebola en pokken. (Daily Mail)


Plus