Midday Brief 13/03

De groei van de werkgelegenheid is in 2023 sterk vertraagd, blijkt uit het jaarverslag van de Nationale Bank. De Belgische economie creëerde in 2023 zowat 42.000 banen, tegenover telkens ongeveer 100.000 in 2021 en 2022. Vooral in de privésector vertraagde de jobcreatie. Bij de overheid en in het onderwijs samen kwamen er 9.000 banen bij en waren eind vorig jaar voor het eerst meer dan 900.000 mensen aan de slag. Er zijn in 2023 dus ongeveer 20.000 jobs bijgekomen bij de overheid, in het onderwijs en in de zorgsector samen. Dat is bijna de helft van het aantal nieuwe banen. De overgrote meerderheid van die jobs wordt betaald of gesubsidieerd door de overheid. (Tijd.be)


Voor het eerst sinds begin jaren 2000 zijn in een jaar meer dan 50.000 buitenlanders Belg geworden. Ruim 54.800 mensen kregen in 2023 de Belgische nationaliteit. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het statistiekbureau Statbel op basis van gegevens van het Rijksregister. Het aantal nieuwe Belgen ligt voor het derde jaar op rij een pak hoger dan een jaar eerder. In vergelijking met 2022, ook een piekjaar, gaat het om een toename van ruim 13 procent. (Tijd.be)


Het concurrentievermogen van de Belgische industrie staat onder druk. Aardgas is in Europa ongeveer zes keer duurder dan in de Verenigde Staten, elektriciteit is ongeveer dubbel zo duur. Dat zet de concurrentiekracht van de Europese industrie onder zware druk. Maar in België heeft de industrie ook een concurrentienadeel ten opzichte van de buurlanden. In Duitsland en Frankrijk is vooral elektriciteit goedkoper. Tegelijk bedreigt de sterke concurrentie vanuit China de Europese industrie in groene sectoren, zoals zonnepanelen, elektrische auto’s en windmolens. “Het prijsconcurrentievermogen van de internationaal actieve Belgische industriële bedrijven is sterk verslechterd”, staat in het jaarverslag van de Nationale Bank. (DS)


Een start-up opgericht door drie voormalige OpenAI-onderzoekers gebruikt de technologieontwikkelingsmethoden achter chatbots om A.I.-technologie te bouwen die door de fysieke wereld kan navigeren. Covariant, een robotica bedrijf met hoofdkantoor in Emeryville, Californië, creëert manieren voor robots om items op te pakken, te verplaatsen en te sorteren terwijl ze door magazijnen en distributiecentra worden vervoerd. Het doel is om robots te helpen begrijpen wat er om hen heen gebeurt en te beslissen wat ze vervolgens moeten doen. De technologie geeft robots ook een breed begrip van de Engelse taal, zodat mensen met ze kunnen chatten alsof ze chatten met ChatGPT. De technologie, die nog in ontwikkeling is, is niet perfect. Maar het is een duidelijk teken dat de kunstmatige intelligentiesystemen die online chatbots en beeldgeneratoren aansturen, ook machines in magazijnen, op de weg en in huizen zullen aandrijven. (NYT)


Cognition, een recent opgerichte AI startup gesteund door Peter Thiel’s Founders Fund, kondigde gisteren een volledig autonome AI software engineer genaamd « Devin » aan. Devin onderscheidt zich van andere coderingsassistenten door zijn vermogen om volledige ontwikkelingsprojecten van begin tot eind af te handelen, van het schrijven van de code en het oplossen van de bijbehorende bugs tot de uiteindelijke uitvoering. Een van de grote claims die Cognition AI maakt met Devin is dat het bedrijf een doorbraak heeft bereikt in het vermogen van een computer om te redeneren. Redeneren in AI-taal betekent dat een systeem verder kan gaan dan het voorspellen van het volgende woord in een zin of het volgende stukje code, naar iets dat meer lijkt op denken en rationaliseren om problemen op te lossen. Het argument in AI Land is dat redeneren het volgende grote ding is dat de industrie vooruit zal helpen, en veel startups doen verschillende uitspraken over hun vermogen om dit soort werk te doen……Devin lijkt in veel opzichten ver voor te lopen op de andere codeerassistenten. (BBG)


De VS moeten « snel en besluitvaardig » handelen om veiligheidsrisico’s van kunstmatige intelligentie te voorkomen, tot en met een « uitstervende bedreiging » voor de mensheid, aldus een rapport in opdracht van de overheid. Een van de auteurs van het rapport vertelde dat werknemers van AI-bedrijven zich zorgen maken dat het « standaard traject » van hun organisaties « catastrofale gevolgen » kan hebben. Veel onderzoekers denken dat kunstmatige algemene intelligentie, die in staat is om de meeste taken net zo goed of beter uit te voeren dan mensen, binnen vijf jaar kan arriveren, « zich standaard vijandig zal gedragen ten opzichte van mensen » en moeilijk te controleren zal blijken. In het rapport wordt aanbevolen om het open-source delen van AI-gewichten te verbieden en om voor het trainen van AI’s boven een bepaald niveau toestemming van de overheid te vragen. (TIME)


Commerciële kernfusie is in minder dan tien jaar veranderd van sciencefiction in een wetenschappelijk feit. Zelfs goed geïnformeerde leden van de politieke klasse in het Westen zijn zich meestal niet bewust van de kwantumsprong in supergeleiders, lasers en geavanceerde materialen die de economie van fusie-energie plotseling verandert. De aantrekkingskracht van kernfusie is inmiddels welbekend. Het genereert vier miljoen keer meer energie dan fossiele energie, zonder CO2 of methaan uit te stoten. Er ontstaat bijna geen afval op de lange termijn. Het belangrijkste bijproduct is inert helium. Het gebruikt bijna geen land en weinig water en kan praktisch onzichtbaar worden gemaakt. In tegenstelling tot de huidige kernsplijting produceert het industriële hoogwaardige warmte om glas, cement, staal, ammoniak, waterstof, enz. koolstofvrij te maken. Het werkt continu als je het nodig hebt, of is uitschakelbaar als je het niet nodig hebt. De brandstof is in feite onbeperkt voor duizenden jaren en kan overal worden verkregen: deuterium uit zeewater en tritium door kweek met kleine hoeveelheden lithium. Er is geen risico op een kettingreactie. Er wordt geen splijtbaar materiaal gebruikt en het is onbruikbaar voor wapens. (The Telegraph)


Wat duidelijk is, is dat Duitsland en Frankrijk « twee totaal verschillende conclusies trekken » uit de oorlog. Scholz gelooft dat zijn belangrijkste bondgenoot in het conflict de VS zijn en niet Frankrijk of andere Europese landen, voor een groot deel omdat hij denkt dat Europa « gewoon niet opgewassen is tegen de taak » om zichzelf te verdedigen. Grote investeringen zoals de €100 miljard in « speciale fondsen » om het Duitse leger te versterken zijn specifiek gericht op het behoud van de Amerikaanse aanwezigheid in Europa. Macron vertelt ondertussen aan iedereen die wil luisteren dat « Europa meer soevereiniteit moet krijgen op defensiegebied ». Kortom, « Duitsland wil de teugels niet in handen nemen » en Frankrijk « is niet in staat om dat te doen ». (Le Monde)


La Repubblica: « Dit is het einde van de Portugese uitzondering. En ook het einde van het socialistische wonder waar links in heel Europa jaloers op was. De uitzondering was die van een land dat had vermeden in de ban te raken van conservatief extremisme – zelfs in de meest delicate momenten zoals de donkere jaren van beperkte nationale soevereiniteit rond 2011, toen de ‘mannen in het zwart’ van de EU, ECB en IMF bloedige voorschriften kwamen toepassen op een economie die op de rand van insolventie stond. … Het wonder, dat iets minder dan een decennium duurde, werd met grote politieke vaardigheid opgebouwd door de socialistische leider António Costa, die erin slaagde om de economische balans van Portugal weer op orde te krijgen en zowel een evenwichtige begroting als de revitalisering van de welvaartsstaat te realiseren. »


Pierre Wunsch, lid van de Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank, herhaalde dat beleidsmakers uiteindelijk de leenkosten zullen moeten verlagen zonder er helemaal zeker van te zijn dat de inflatie terugkeert naar de doelstelling van 2%. Op een gegeven moment « zullen we gewoon moeten zeggen, oké, we geloven dat het gaat werken en we gaan een beslissing nemen en ik denk niet dat het, weet je, voor zo lang zal zijn, » zei de Belgische centrale bankchef. Een dergelijke stap zou al in het voorjaar kunnen worden genomen, zei ECB-bestuurslid Francois Villeroy de Galhau in afzonderlijke commentaren. (BBG)


Financial Times: « Data van Amerika’s nationale verkiezingsonderzoeken laten zien dat het voordeel van Democraten onder zwarte, Latino en Aziatische kiezers het laagst is sinds 1960. Gedeeltelijk is dit te wijten aan vervagende herinneringen en verzwakkende banden. Zwarte Amerikanen die het tijdperk van de burgerrechten hebben meegemaakt steunen de partij nog steeds op een zeer hoog niveau, maar jongere generaties wankelen. Er is ook de verzwakkende correlatie tussen inkomen en kiezerskeuze in de Amerikaanse politiek. Het beeld van de GOP als de partij van rijke country club elites vervaagt en opent de deur voor kiezers uit de arbeiders- en middenklasse van alle etniciteiten. Nog onheilspellender voor de Democraten is een minder algemeen begrepen dynamiek: veel van Amerika’s niet-blanke kiezers hebben lange tijd conservatievere opvattingen gehad dan hun stemgedrag zou doen vermoeden. De migratie die we vandaag zien, zijn niet zozeer natuurlijke Democraten die gedesillusioneerd raken, maar natuurlijke Republikeinen die zich realiseren dat ze op de verkeerde partij hebben gestemd. »


India treedt steeds harder op tegen buitenlandse techbedrijven, slechts enkele maanden voor de nationale verkiezingen, na een vuurstorm over beweringen over partijdigheid van Google’s AI-tool Gemini. Vorige week beval de overheid dat bedrijven « expliciete toestemming » moeten krijgen om experimentele AI-tools en software te gebruiken voor Indiase gebruikers. Dit bevel kwam na een controverse over Google’s kunstmatige intelligentie platform dat sommige van premier Narendra Modi’s beleid als « fascistisch » bestempelde. (Asia.Nikkei)


Het bruto binnenlands product van India voor het kwartaal van oktober tot december verraste de meeste economen met een groei van 8,4%. De meeste voorspellers hadden voorspeld dat de economie moeite zou hebben om de 7% voor het kwartaal te halen. Hoewel India alleen cijfers rapporteert voor fiscale jaren, resulteerde de lezing in een robuuste groei van ongeveer 7,7% voor het kalenderjaar. « We verwachten dat India de snelst groeiende economie onder de grote G20-landen zal zijn, met een reële groei van het bbp die zal versnellen tot ongeveer 8% in het fiscale jaar dat eindigt in maart 2024, » tegenover 7% in het vorige boekjaar, aldus Moody’s Ratings. De regering heeft een groei van 7,6% voorspeld voor het volledige fiscale jaar. Eerder voorspelde makelaarskantoor Jefferies dat India in 2027 de op twee na grootste economie ter wereld zou zijn. (Asia.Nikkei)


De VS worden geconfronteerd met een « steeds fragielere wereldorde » waarin hun tegenstanders – China, Rusland, Iran en Noord-Korea – steeds meer samenwerken, aldus topambtenaren van de Amerikaanse inlichtingendiensten. De jaarlijkse beoordeling wees op een reeks uitdagingen, waaronder uitdijende regionale conflicten en verzwakking van de nucleaire non-proliferatie-inspanningen, maar concentreerde zich op de problemen die Washington ondervindt van de groeiende samenwerking tussen Beijing en Moskou op economisch en veiligheidsgebied. Het rapport zei dat de uitdaging voor Israël van Hamas nog jaren zou aanhouden, dat Iran geen rol speelde in het orkestreren van de aanval van de militante groep op Israël op 7 oktober en dat de aanvallen van de Jemenitische Houthi op de scheepvaartroutes van de Rode Zee zouden kunnen escaleren. Het voorspelde ook dat de regering van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu « in gevaar kan komen ». (DNI.gov)


De premier van Haïti heeft zijn aftreden aangekondigd te midden van oplaaiend bendegeweld. Ariel Henry zei dat hij zou aftreden als leider van de Caribische natie zodra een overgangsraad een interim-premier zou kiezen. Het land wordt overspoeld door gewapende bendes, die eerder deze maand een massale gevangenisuitbraak pleegden terwijl Henry in het buitenland was om steun te zoeken voor een door de VN gesteunde veiligheidsmacht. De bendes hebben een politiebureau in brand gestoken en zijn doorgedrongen tot de haven van Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti. De VS, die de VN-veiligheidsmissie steunt, heeft er bij Amerikanen op aangedrongen niet naar Haïti te reizen. (WaPo)


Vorig jaar keurden regelgevende instanties het eerste medicijn ter wereld goed dat gebruik maakt van Crispr, het Nobelprijswinnende hulpmiddel voor het wijzigen van genen. Het medicijn voor sikkelcelziekte, een groep erfelijke bloedziekten, bestaat uit het extraheren van cellen, het bewerken ervan in een laboratorium en het terugplaatsen ervan in het lichaam van de patiënt. Experimentele therapieën (die sommige patiënten krijgen) bewerken daarentegen hun cellen in hun lichaam. « In vivo » genbewerking, zoals de aanpak wordt genoemd, zou de geneeskunde kunnen transformeren. Verschillende van de therapieën zijn voor hart- en vaatziekten en als ze veilig en effectief blijken, kunnen ze miljoenen patiënten bereiken. « In vivo is de toekomst, zonder twijfel, » zei Dr. Kiran Musunuru, hoogleraar cardiovasculaire geneeskunde en genetica aan de Universiteit van Pennsylvania. (WSJ)


De Franse president Emmanuel Macron zal een wetsvoorstel indienen dat artsen in staat stelt terminaal zieke mensen te helpen thuis een einde aan hun leven te maken. De meeste Fransen zijn voorstander van hulp bij sterven, maar op dit moment is de praktijk illegaal, hoewel het onthouden van levensondersteuning wel is toegestaan. Terminaal zieke Franse patiënten die willen sterven moeten naar het buitenland reizen, misschien naar buurlanden Zwitserland en België. Katholieke groeperingen verzetten zich tegen deze praktijk. Macron zei dat potentiële ontvangers van voorgeschreven levensbeëindigende medicijnen hun beslissing na 48 uur opnieuw zouden moeten bevestigen en dat een medisch team het zou kunnen goedkeuren of afwijzen, en dat patiënten die lijden aan psychiatrische of neurodegeneratieve aandoeningen, evenals minderjarigen, niet in aanmerking zouden komen. (France 24)


Het Franse Rassemblement National van Marine Le Pen is niet langer alleen de partij van de misnoegden, « ze strekt zich nu uit tot een deel van de middenklasse » met scores van meer dan 30%. Onder managers heeft de RN nu 19% van de stemintenties … slechts 2 punten achter Renaissance (ex-LREM van president Macron). Ook onder 60-69-jarigen (traditioneel het stemmenreservoir van Macron) gaat de RN vooruit en wordt geschat op 31%, pas wanneer de grens van 70 jaar wordt gepasseerd valt de RN terug op minder dan een kwart van de kiezers. Eens iemand meer dan €3.500/maand verdient daalt de kans dat een huishouden RN stemt. (Le Monde)


Boeing slaagde niet voor 33 van de 89 productcontroles, terwijl haar onderaannemer Spirit AeroSystems niet slaagde voor 7 van de 13, tijdens een onderzoek van de Federal Aviation Administration naar de productielijn van de 737 Max, dat werd gestart nadat begin januari een deurpaneel van een 737 Max van Alaska Airlines in de lucht viel. Volgens The New York Times, die het FAA-rapport bekeek, zagen onderzoekers dat Spirit-medewerkers Dawn-vaatzeep gebruikten als smeermiddel en een hotelsleutelkaart om de afdichting van een deur te controleren. De veiligheidsincidenten met Boeing vliegtuigen blijven zich de laatste weken opstapelen. (Seattle Times)

Plus