Midday Brief 07/03

1. In 2023 overtrof India China in directe buitenlandse investeringen, waarmee het de snelst groeiende grote economie van 2024 wordt. Dit succes is te danken aan India’s dynamische demografie, als het dichtstbevolkte land met een groeiende bevolking in de werkende leeftijd, in tegenstelling tot het vergrijzende China. Daarnaast stimuleert India de economische en industriële ontwikkeling door massale investeringen in infrastructuur, waardoor productiviteitswinst wordt behaald. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat India sinds 2014 beter presteert dan China, met verwachtingen dat deze trend voortduurt. (Xerfi)


2. Het in München gevestigde Ifo-instituut voorspelt dat de Duitse economie in het slop zal blijven. In het lopende jaar zal het prijsgecorrigeerde bruto binnenlands product naar verwachting slechts met 0,2% stijgen ten opzichte van het voorgaande jaar – in januari was deze prognose aanzienlijk hoger, namelijk 0,7%. Voor 2025 zou de economische productie dan echter weer met 1,5 procent toenemen. De reden: « Terughoudendheid van de consument, hoge rentetarieven en prijsstijgingen, de bezuinigingsmaatregelen van de regering en de zwakke wereldeconomie temperen momenteel de economie in Duitsland en leiden opnieuw tot een winterrecessie », zegt ifo hoofd economisch onderzoek Timo Wollmershäuser. (The Pioneer)


3. De totale leningen van overheden in rijke landen zullen dit jaar een recordhoogte van 15.800 miljard biljoen dollar bereiken, waarbij de kosten van rentebetalingen de komende jaren zullen stijgen naarmate obligaties aflopen die vóór de inflatiegolf zijn uitgegeven, aldus de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. In een rapport over de wereldwijde schuld zei het in Parijs gevestigde onderzoeksorgaan dat het bruto vreemd vermogen – dat zowel herfinanciering van vervallende obligaties als nieuwe emissies omvat – steeg van 12.100 miljard dollar in 2022 tot 14.100 miljard dollar in 2023. Dat totaal zal in 2024 verder stijgen en de vorige piek van 15.400 miljard dollar in 2020 overtreffen, toen regeringen zwaar leenden om huishoudens en bedrijven te steunen tijdens de Covid-19 pandemie. (WSJ)


4. Het aantal inwoners van Californië met een inkomen van 1 miljoen dollar of meer groeide van 2019 tot 2021 met 66%. Het aandeel van Californië onder de Amerikaanse miljonairs steeg van 17% in 2019 naar 17,9% in 2021, terwijl dat van de volgende drie staten met de meeste inwoners en miljonairs – NY, TX en FL – daalde. Het is niet zo dat de uittocht van welgestelde Californiërs een luchtspiegeling was. Van 2020 tot 2021 (meer precies, vanaf het moment dat mensen hun belastingen voor 2019 indienden tot het moment dat ze hun belastingen voor 2020 indienden) verlieten 403.041 belastingbetalers met een gemiddeld aangepast bruto inkomen van $125.362 Californië voor elders in de VS, en kwamen er slechts 241.216 met een gemiddeld inkomen van $87.072 bij. Maar de stijgende inkomens in de staat zorgden voor genoeg nieuwe miljonairs van eigen bodem om alle vertrekkers te vervangen. (BBG)


5. De vier Belgische brouwerijen van Duvel Moortgat, producenten van bieren zoals Duvel, La Chouffe, Maredsous, Liefmans en De Koninck, liggen stil door een hackaanval. Dit geldt ook voor het Amerikaanse dochterbedrijf Boulevard Brewing. Dergelijke cyberaanvallen zijn niet nieuw; in het verleden veroorzaakten ze langdurige ernstige hinder. Zo leed het luchtvaartbedrijf Asco in 2019 ernstig onder een cyberaanval, en een jaar later raakte weefgetouwenmaker Picanol verlamd door hacking, wat impact had op fabrieken tot in China en Roemenië en 2.300 werknemers tijdelijk werkloos maakte. De hack kostte Picanol minder dan 1 miljoen euro. Vergelijkbare incidenten zijn bekend bij heftruckbedrijf TVH en koffiebedrijf Miko, die beide financieel weinig impact meldden ondanks wekenlange hinder. (Tijd.be)


6. De VDAB is een organisatie die te weinig resultaatgericht is en worstelt met een onduidelijk takenpakket toegewezen door de Vlaamse regering. Dat staat te lezen in een rapport, uitgevoerd door Deloitte en Roland Berger en besteld door de Vlaamse minister van Werk, Jo Brouns (CD&V). De auteurs benadrukken dat de VDAB zich op korte termijn moet focussen op duurzame bemiddeling. De organisatie wordt als star beschouwd en onvoldoende uitgerust om de vacatures te vullen in een krappe arbeidsmarkt, met name omdat de traditionele pool van werkzoekenden kleiner wordt. Hierdoor zou VDAB moeten kijken naar moeilijker te activeren groepen zoals leefloners, langdurig zieken en huisvrouwen, wat blijkbaar uitdagingen oplevert voor de organisatie. (Tijd.be)


7. Meer dan 500.000 mensen in Vlaanderen leven met een inkomen onder de armoedegrens en nog eens 500.000 dreigen in armoede te vervallen. Dit zijn de resultaten van de jaarlijkse armoedebarometer van Decenniumdoelen, een groep van organisaties die armoede bestrijden.De laatste tijd zijn er enkele positieve signalen met betrekking tot armoede in België. Uit de laatste cijfers van Statbel blijkt dat het armoederisico in België gedaald is tot het laagste niveau sinds 2004. En uit een deze week gepubliceerd rapport van Statistisch Vlaanderen blijkt dat de armoedekloof in Vlaanderen afneemt. Maar politici doen niet genoeg, vertelde voorzitter Anne Van Lancker donderdag aan VRT NWS. « We zijn er nog niet. Eén miljoen mensen in Vlaanderen die arm zijn of op de rand van armoede zitten, dat zijn er te veel », zei Van Lancker tegen VRT. (Belga)


8. De Europese Commissie onderneemt actie tegen wat zij ziet als oneerlijke concurrentie door Chinese elektrische auto’s. Er is bewijs dat autofabrikanten direct subsidies ontvangen van de Chinese overheid, wat zou leiden tot dumping op de Europese markt. Als reactie hierop heeft de Commissie douaneregistratie geïmplementeerd voor alle elektrische voertuigen die vanuit China naar Europa worden geïmporteerd, met als doel om later, indien nodig, met terugwerkende kracht importtarieven op te kunnen leggen. Dit besluit volgt na een eerder aangekondigd onderzoek door voorzitter Ursula von der Leyen naar mogelijke dumpingpraktijken. Deze stap kan de handelsspanningen tussen Europa en China verder doen escaleren. (Reuters)


9. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi uit kritiek op de Verenigde Staten te midden van spanningen tussen de twee grootste economieën ter wereld en prijst Rusland. Zijn toon tegenover de Europese Unie is verzoenlijker, maar hij heeft vooral scherpe kritiek op de operaties van Israël in Gaza en roept op tot een « onmiddellijk staakt-het-vuren ». Wang stelt de ‘geloofwaardigheid van de VS als grote mogendheid’ ter discussie en benadrukt dat de VS niet consistent is in zijn beloften aan China. Hij waarschuwt dat onderdrukking van China door de VS uiteindelijk zelfschade zal veroorzaken. Wang sprak zich ook sterk uit tegen de onafhankelijkheid van Taiwan en noemde de steun hiervoor ‘gedoemd door de geschiedenis’. Hij veroordeelde de humanitaire crisis in Gaza als een « schande voor de beschaving » en herhaalde de oproepen voor een onmiddellijk staakt-het-vuren. (DW)


10. Voor Amerikaanse technologiebedrijven in China is het stilaan einde verhaal. Dat staat ook op papier, in Document 79. De richtlijn van de Chinese overheid uit 2022 breidt een campagne uit die Amerikaanse technologie het land uitdrijft – een poging die sommigen « Delete A » noemen, voor Delete America. Document 79 was zo gevoelig dat hooggeplaatste functionarissen en leidinggevenden het bevel alleen te zien kregen en geen kopieën mochten maken. Het verplicht staatsbedrijven in de financiële, energie- en andere sectoren om buitenlandse software in hun IT-systemen te vervangen tegen 2027. (WSJ)


11. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft Linwei Ding, een Chinees die bij Google werkte, aangeklaagd wegens het stelen van bedrijfsgeheimen met betrekking tot kunstmatige intelligentie (AI) in een vermeend plan om voordeel te behalen voor Chinese AI-bedrijven. « Het ministerie van Justitie tolereert geen diefstal van kunstmatige intelligentie en andere geavanceerde technologieën die onze nationale veiligheid in gevaar kunnen brengen », zei procureur-generaal Merrick Garland gisteren in een verklaring. (WSJ)


12. In de VS is een federaal wetsvoorstel ingediend dat TikTok zou verbannen uit app stores tenzij ByteDance de controle afstaat. Het wetsvoorstel zou de president in staat stellen om actie te ondernemen tegen sociale mediaplatforms die gevestigd zijn in China, Rusland, Iran en Noord-Korea.
Wetgevers hebben wetgeving geïntroduceerd die app stores verbiedt om TikTok te distribueren tenzij ByteDance, de Chinese eigenaar, de controle over het populaire video-sharing platform overdraagt. Het tweepartijdige wetsvoorstel zou ByteDance 165 dagen geven om TikTok af te stoten om te voorkomen dat de app wordt verboden. (FT)


13. Een Houthi-raketaanval op een vrachtschip onder Barbados-vlag in de Golf van Aden heeft drie bemanningsleden gedood en ten minste vier anderen verwond. De aanval markeerde het eerste verlies aan mensenlevens sinds de door Iran gesteunde groep in Jemen begon met het aanvallen van internationale commerciële schepen als ogenschijnlijke vergelding voor de oorlog in Gaza – sinds november zijn er meer dan 60 aanvallen geweest in de Rode Zee. Exploitanten van onderzeese kabels geloven dat een aanval die eind februari een koopvaardijschip tot zinken bracht, schade veroorzaakte aan internet- en telecommunicatiekabels in de waterweg nadat het getroffen schip zijn anker had uitgesleept, wat storingen veroorzaakte. (BBC)


14. De rekenkracht die nodig is om de beste AI-programma’s te trainen is de afgelopen tien jaar elke zes maanden verdubbeld en kan binnenkort onhoudbaar worden. Volgens een recent onderzoek zouden AI-programma’s in 2027 ongeveer evenveel elektriciteit kunnen verbruiken als Zweden. GPT-4, het krachtigste model dat OpenAI momenteel aan consumenten aanbiedt, was volgens een schatting 100 keer duurder om te trainen dan GPT-3, dat slechts vier jaar geleden werd uitgebracht. Google introduceerde onlangs generatieve AI in zijn zoekfunctie en heeft daarbij mogelijk de kosten per zoekopdracht vertienvoudigd. Ondertussen is er een tekort aan chips waarop AI draait – de CEO van OpenAI, Sam Altman, vertelde afgelopen mei aan het Congres dat « we er niet genoeg hebben » – en dat geldt ook voor de elektriciteit. « In ons huidige tempo is er binnenkort misschien niet genoeg energie in de wereld om geavanceerdere modellen te laten werken zonder dat lokale elektriciteitsnetten onder enorme druk komen te staan. En zelfs als dat wel zo zou zijn, zou het onbetaalbaar zijn om al die elektriciteit te kopen… » (The Atlantic)


15. Amerikaanse regeringsfunctionarissen zijn bezorgd dat de Haïtiaanse nationale politie (HNP) binnen enkele uren kan beginnen af te brokkelen – en dat een lang geplande multinationale missie onder leiding van Kenia om versterkingen te leveren misschien niet genoeg is om het land te redden van een volledige afglijding naar de controle van bendes. De zwaarbewapende Haïtiaanse politie heeft gevochten tegen een verenigd front van bendes en heeft belangrijke vuurgevechten verloren. Nu dreigt een potentieel machtsvacuüm en de val van de Haïtiaanse regering, die al te maken had met een sceptisch publiek, het resterende moreel onder de politiemacht te ondermijnen. Als de HNP verdwijnt als een effectieve tegenmacht, als we de luchthaven of het presidentiële paleis zien vallen, dan is het voorbij. » (Miami Herald)


16. Zeit Online: Haley rolt rode loper uit voor Trump. « Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat ze een actieve rol zal spelen in deze verkiezingscampagne, bijvoorbeeld als de vice-presidentskandidaat van Trump, probeert ze toch te voorkomen dat ze Trump-kiezers van zich vervreemdt terwijl ze opstapt. Deze dag was een dieptepunt in deze verkiezingscampagne. Niet omdat Haley een begeerlijke president is. Maar omdat er nu een rode loper wordt uitgerold voor de ogen van Trump. De komende maanden zal hij eroverheen lopen als de koning die hij zichzelf toedicht. Alsof Nikki Haley nooit heeft bestaan. »


17. Volgens de Copernicus Climate Change Service was februari de negende maand op rij met de warmste temperatuur ooit gemeten. De gemiddelde oppervlaktetemperatuur in die maand was 1,77°C warmer dan het geschatte februarigemiddelde voor het pre-industriële tijdperk 1850-1900.
De gemiddelde temperatuur over de afgelopen twaalf maanden, beginnend in maart vorig jaar, is met 1,56°C boven het pre-industriële niveau ook de warmste temperatuur ooit gemeten. Dit is veelzeggend, aangezien deze 12 maanden de doelstelling van 1,5 graad van het Akkoord van Parijs voor een volledig jaar hebben overschreden. Het pact is echter bedoeld om decennia boven dat niveau te voorkomen, wat betekent dat het doel nog niet officieel is overschreden. (Axios)


18. EuroIntelligence: « We worstelen met het idee dat centrale banken een proactieve rol moeten spelen op het gebied van klimaatverandering. […] De primaire doelstelling van de ECB is prijsstabiliteit. Het secundaire doel is het ondersteunen van het beleid van de EU. Klimaatverandering is natuurlijk geen secundaire kwestie voor de EU. Maar wel voor de ECB. Het is de ECB wettelijk alleen toegestaan om secundaire doelen na te streven zolang ze haar primaire doelen bereikt, en zolang er geen conflict is. We willen alle centrale bankiers die vandaag in Frankfurt bijeenkomen eraan herinneren dat ze niet kunnen beweren dat ze het prijsstabiliteitsprobleem hebben opgelost. »


19. Artsen waarschuwen voor mogelijk levensbedreigende effecten van plasticvervuiling nadat ze een aanzienlijk verhoogd risico op beroerte, hartaanval en eerder overlijden vaststelden bij mensen van wie de bloedvaten waren vervuild met microscopisch kleine plastic deeltjes. Onderzoekers in Napels onderzochten vettige plaques die verwijderd waren uit de bloedvaten van patiënten met slagaderaandoeningen en ontdekten dat meer dan de helft van de plaques vervuild was met minuscule deeltjes polyethyleen of polyvinylchloride (PVC). De patiënten van wie de plaques microplastics of nanoplastics bevatten, hadden bijna vijf keer zoveel kans op een beroerte, hartaanval of overlijden door welke oorzaak dan ook in de daaropvolgende 34 maanden, vergeleken met de patiënten van wie de plaques vrij waren van plasticvervuiling. (The Guardian)


20. De Iraanse zedenpolitie heeft de auto’s van tienduizenden vrouwen in beslag genomen omdat ze hun hoofddoek niet droegen, als onderdeel van een langdurige strafcampagne, zo blijkt uit een rapport. Vrouwen die werden geïnterviewd door Amnesty International gaven een « angstaanjagend kijkje » in de handhaving van strikte islamitische kledingvoorschriften, meer dan een jaar nadat protesten het land schokten na de dood van Mahsa Amini, die werd vastgehouden omdat ze haar hijab had verwijderd. Amnesty suggereerde dat in het afgelopen jaar « van tienduizenden vrouwen hun auto willekeurig in beslag is genomen als straf voor het trotseren van de sluierwetten van Iran, terwijl anderen zijn vervolgd en veroordeeld tot geseling of gevangenisstraf, of andere straffen hebben gekregen zoals boetes of gedwongen worden ‘zedelijkheidslessen’ te volgen ». (TimesOnline)



Quick links

Plus